Home »  » 3D Applications » MeshLab question
Search Search  
Show: Today's Messages    Show Polls    Message Navigator
MeshLab question [message #44449] Fri, 24 February 2012 22:17 UTC Go to next message
avatar dynath  is currently offline dynath
Messages: 38
Registered: March 2010
Go to my shop
Member
I've been on a quest to shell my models to lower the cost for FD/FUD. I'm using the tutorial found here...
https://sites.google.com/site/3dprintfaq/workflows/hollowing -a-model

I take a model, I export it to STL, make it a single shell in netfabb, process the geometry in Netfabb cloud, import into MeshLab, run Quad edge colapse to reduce vertices, run uniform mesh resamble to get the inner shell, now everytime I tell it to flatten layers MeshLab crashes.

The MeshLab forums insist its a model issue. I don't believe this. I've tested with 34 models on 7 different computers using 4 OS's (uBuntu, X2 Win7 32bit, X2 XP 32bit, X2 Win7 64bit) The last model I tried was litterally a 1000mm cube. The results are were the same.

I came here cause the tutorial was recomended by someone here (can't find the old thread) and was wondering if anyone might have some insite into the cause of the meshlab crashes.


Check Out my blog dynath.blogspot.com
Re: MeshLab question [message #44456 is a reply to message #44449 ] Sat, 25 February 2012 01:19 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar aeron203  is currently offline aeron203
Messages: 449
Registered: July 2008
Go to my shop
Senior Member
It does have to do with the mesh in an obscure, invisible way. The reason has to do with the data's structure in memory, not the topology of the polygons. Save the pieces separately in PLY format and reload them. They will be reprocessed to have a consistent structure, so when the data is concatenated, Meshlab won't crash.


Aaron - 40westdesigns.com/blog
Re: MeshLab question [message #44458 is a reply to message #44456 ] Sat, 25 February 2012 01:44 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar dynath  is currently offline dynath
Messages: 38
Registered: March 2010
Go to my shop
Member
Interesting. thanks for the advise I'll try that.


Check Out my blog dynath.blogspot.com
Re: MeshLab question [message #44577 is a reply to message #44458 ] Tue, 28 February 2012 01:02 UTC Go to previous message
avatar dynath  is currently offline dynath
Messages: 38
Registered: March 2010
Go to my shop
Member
I just wanted to report back, Aeron203 was indeed correct, exporting as PLY and then reimporting works perfectly.
It solves a lot of random crash issues not just mine it seems. After starting a workflow where I export & import the model between operations I see a lot less crashing in meshlab in general.


Check Out my blog dynath.blogspot.com

 
   
Previous Topic:Why are textures skewed after uploading?
Next Topic:Blender - mask too thick!!

Logo

Hello.

We're sorry to inform you that we no longer support this browser and can't confirm that everything will work as expected. For the best Shapeways experience, please use one of the following browsers:

Click anywhere outside this window to continue.