Home » Support » Bug Reporting » Model is missing openings
Search Search  
Show: Today's Messages    Show Polls    Message Navigator
Model is missing openings [message #64741] Sun, 24 March 2013 05:19 UTC Go to next message
avatar NGotwalt  is currently offline NGotwalt
Messages: 3
Registered: January 2013
Go to all my models
Junior Member
index.php?t=getfile&id=29580&private=0Hello All,
I uploaded a .stl from Sketchup 8. It is a model of a building for model railroading. The model is not the whole building but just one wall, it has several doors on the first floor and six windows on the second floor. I view the model in Sketchup, everything is fine. I view the .stl with easyview .stl viewer, again, everything looks perfectly normal. I upload to Shapeways and 4 of 6 second floor windows are sealed over in the model viewer, their window sill which protrude are still there, but the windows themselves are gone. Does anyone know what this problem is? I tried searching but I didn't find anything. See attached photos

Model created in:
Sketchup 8

Previewed Normal in:
Easyview .stl Viewer

Uploaded with:
Mozilla Firefox 19.0.2

OS:
Windows XP SP 3

Cheers,
Nick

Re: Model is missing openings [message #64748 is a reply to message #64741 ] Sun, 24 March 2013 09:59 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar stop4stuff  is currently offline stop4stuff
Messages: 3111
Registered: June 2010
Go to my shop
Shapie Expert
It looks like Shapreays Mesh Medic got confused with the geometry of your model.
Usually the cause for this is two surfaces or areas of the model that share the same space, or maybe in your situation, the liners of the frames are missing or not quite joined to the inner & outer skins.
Two great tools that work in a similar way to Shapeways Mesh Medic, NetFabb Cloud Service (boolean joins, repairs models) and NetFabb Basic, an app that;s really usedful for error checking, repeairing and measuring models.

Paul


Re: Model is missing openings [message #64757 is a reply to message #64748 ] Sun, 24 March 2013 16:09 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar stonysmith  is currently offline stonysmith
Messages: 1932
Registered: August 2008
Go to my shop
Shapie Expert
moderator
There is also a problem with some STL export routines that get confused when they try to triangulate long flat surfaces.
If you would like.. PM the model to me and I'll take a look for you.

[Updated on: Sun, 24 March 2013 16:09 UTC]


Patience, Persistance, Politeness - the 3Ps will help us get us to Perfect Printed Products
Re: Model is missing openings [message #64763 is a reply to message #64757 ] Sun, 24 March 2013 17:31 UTC Go to previous message
avatar NGotwalt  is currently offline NGotwalt
Messages: 3
Registered: January 2013
Go to all my models
Junior Member
Ok, so this morning I went back and looked at the model, and I discovered that I had made the missing windows in another file, then made them components and had inserted them into the model, I had then forgotten to explode them and make sure they were properly attached. I have fixed it and have a new model uploading. We'll see if I got it or not. Thanks for the help, it did guide me to the problem.
Cheers,
Nick

 
   
Previous Topic:Rejected Projects and Guidelines
Next Topic:Problems with units in uploads

Logo

Hello.

We're sorry to inform you that we no longer support this browser and can't confirm that everything will work as expected. For the best Shapeways experience, please use one of the following browsers:

Click anywhere outside this window to continue.