Home » Support » 3D Design » Shapeways Won't Process Model
Search Search  
Show: Today's Messages    Show Polls    Message Navigator
Shapeways Won't Process Model [message #56084] Sun, 28 October 2012 02:29 UTC Go to next message
avatar PeregrineStudios  is currently offline PeregrineStudios
Messages: 305
Registered: September 2012
Go to my shop
Senior Member
I've been trying to upload this model for the last couple hours, but Shapeways keeps coming back to me saying 'Sorry, we can't process your model'. I've run it through Netfabb repairs and manual repairs in C4D, I've confirmed it's one shell and the surface is closed, but it won't process the damn model. Plus, this model is EXTREMELY similar to another model I uploaded several days ago - all I've done is change the orientation of the pendant 'hole'.

I've uploaded it to this post, but will be taking it down as soon as my problem is resolved.
EDIT: Removed, problem identified.

EDIT: I also wasn't sure which forum to post this in, so took my best guess.

[Updated on: Sun, 28 October 2012 03:33 UTC]

Re: Shapeways Won't Process Model [message #56085 is a reply to message #56084 ] Sun, 28 October 2012 03:26 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar stonysmith  is currently offline stonysmith
Messages: 1936
Registered: August 2008
Go to my shop
Shapie Expert
moderator
Your model has bad geometry.
index.php?t=getfile&id=22180&private=0

See the triangles in green? They don't stop at the edge of the raised detail, but rather they run THRU it.. all the way across the face.

You need to either re-apply the boolean join that you attempted, or you need to try running it thru http://cloud.netfabb.com to see if that software can repair it.

  • Attachment: Image1.jpg
    (Size: 409.67KB, Downloaded 149 time(s))


Patience, Persistance, Politeness - the 3Ps will help us get us to Perfect Printed Products
Re: Shapeways Won't Process Model [message #56086 is a reply to message #56085 ] Sun, 28 October 2012 03:32 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar PeregrineStudios  is currently offline PeregrineStudios
Messages: 305
Registered: September 2012
Go to my shop
Senior Member
Thanks for the reply. I'll get to work on that right away.

Can you tell me what program you used to inspect the model and find the error? Was there an automatic check or did you have to look manually? I'd like to be able ti figure out for myself rather than running to the forums for help every time.

Thanks again!

[Updated on: Sun, 28 October 2012 03:32 UTC]

Re: Shapeways Won't Process Model [message #56088 is a reply to message #56084 ] Sun, 28 October 2012 04:26 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar Fredd  is currently offline Fredd
Messages: 350
Registered: November 2011
Go to all my models
Senior Member
It sure is not manifold. So it was made in 3 sections,
1. Ring for the chain
2. extruded circle, with indentation at it bottom
3. Embossed dragon design
Part 1 was boolean joined to part 2. Section 3 was not boolean joined to section 2. So the results were not 1 unified surface. Try just selecting parts 1,2,3 export as a stl, do not join meshes, upload to SW.
I worry that the indentation at the bottom, if the mesh is unified, might cause problems.
By the way, netfabb basic is a great help. but when you import a model there joined meshes causes problems.
Its just the logo area was joined with part 2, making both 1 mesh, along with part 1 being part of part 2.

That is what you call a oopsy. A simple mistake causing massive headaches

[Updated on: Sun, 28 October 2012 05:06 UTC]


Have any questions regarding Blender, and need fast answers, you are always welcome at the IRC Server Freenode, channel #blender. As a bonus, several there have experience in modelling for 3D prints.

Keith
Re: Shapeways Won't Process Model [message #56089 is a reply to message #56088 ] Sun, 28 October 2012 04:30 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar PeregrineStudios  is currently offline PeregrineStudios
Messages: 305
Registered: September 2012
Go to my shop
Senior Member
Well this has been a headache mainly because this model has already been successfully printed - I've got it right here. The only difference is the orientation of the ring. I guess that when Shapeways processed the updated model it processed it slightly differently than the first time. I actually just finished redoing the Boolean joining of all three parts, so it should be fine now (hopefully!). Luckily I still had the individual separate 3D files.
Re: Shapeways Won't Process Model [message #56090 is a reply to message #56089 ] Sun, 28 October 2012 05:18 UTC Go to previous message
avatar Fredd  is currently offline Fredd
Messages: 350
Registered: November 2011
Go to all my models
Senior Member
I am thinking you might can let SW do the boolean ops for you. Works in Blenders, Just select each mesh, then upload as a stl


Have any questions regarding Blender, and need fast answers, you are always welcome at the IRC Server Freenode, channel #blender. As a bonus, several there have experience in modelling for 3D prints.

Keith

 
   
Previous Topic:Model not facing front in shapeways image preview
Next Topic:How small can holes be printed?

Logo

Hello.

We're sorry to inform you that we no longer support this browser and can't confirm that everything will work as expected. For the best Shapeways experience, please use one of the following browsers:

Click anywhere outside this window to continue.