Home » Support » 3D Design » Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d)
Search Search  
Show: Today's Messages    Show Polls    Message Navigator
Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75591] Thu, 26 September 2013 21:59 UTC Go to next message
avatar soren  is currently offline soren
Messages: 8
Registered: September 2010
Go to all my models
Junior Member
Hi all!

How do I export my cinema 4d model to shapeways in such a way that my textures are uploaded together with the model?

When i upload the .dae file, the model works but my textures are missing:
http://i.imgur.com/0lyZEU3.png

when it's suppose to look like this:
http://i.imgur.com/RSAVVsh.png

So i guess its not putting the textures i've made in the .dae, but when i zip my 'tex' folder together with the .dae file shapeways comes up with a "Oops. We can't process this file." message..

anyone know what to do?
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75601 is a reply to message #75591 ] Thu, 26 September 2013 23:09 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar TrainThingz  is currently offline TrainThingz
Messages: 106
Registered: March 2012
Go to my shop
Senior Member
Quote:

...but when i zip my 'tex' folder together with the .dae file...


That may be the problem right there... Doesn't Shapeways want the texture file in the same folder as the .dae file, not in a sub-folder? Move it up to the same level, get rid of the subfolder, and try it that way.
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75620 is a reply to message #75601 ] Fri, 27 September 2013 06:02 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar soren  is currently offline soren
Messages: 8
Registered: September 2010
Go to all my models
Junior Member
Thanks for your respons

I just tried it, but no luck!

can it be the way i zip the file? i just use apples "right-click-compress-file"
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75621 is a reply to message #75601 ] Fri, 27 September 2013 06:08 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar AmLachDesigns  is currently offline AmLachDesigns
Messages: 1246
Registered: September 2011
Go to my shop
Shapie Expert
To be pedantic, the .dae file and texture should in the same folder, but when you zip them, no folders are initially involved. SImply select both files (click on one, ctrl+click on the other) and then right-click and choose Send To --> Compressed (Zipped) Folder.

The Model should point to the Texture in this final location, not in some sub-folder. Look at this thread for more info 73352

All the above relates to Windows OS.

Good luck.
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75622 is a reply to message #75621 ] Fri, 27 September 2013 06:12 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar mkroeker  is currently offline mkroeker
Messages: 1719
Registered: June 2012
Go to all my models
Shapie Expert
Also see the original announcement message for hints (including which types of texture are currently supported).
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75648 is a reply to message #75622 ] Fri, 27 September 2013 15:09 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar soren  is currently offline soren
Messages: 8
Registered: September 2010
Go to all my models
Junior Member
http://i.imgur.com/eapGz9D.png

This is the status now.

I tried following the help from the page you posted, but to no help.

When i upload the model + the textures zipped with no folders, I get an error message about no geometry.

When i just upload the model with no textures, the geometry works fine, but is missing the textures.

I'm really baffled here, anyone got an idea what im doing wrong?
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75656 is a reply to message #75648 ] Fri, 27 September 2013 15:45 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar AmLachDesigns  is currently offline AmLachDesigns
Messages: 1246
Registered: September 2011
Go to my shop
Shapie Expert
Perhaps if you put the files you are uploading on this forum it may be more obvious. (Mesh only, zipped mesh + texture).

Maybe it is my warped sense of humour, but it seems odd that while SW finds no geometry it still wants you to change the units...
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75660 is a reply to message #75648 ] Fri, 27 September 2013 16:01 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar mkroeker  is currently offline mkroeker
Messages: 1719
Registered: June 2012
Go to all my models
Shapie Expert
The "no geometry" thing does not make much sense - perhaps the software did not like something about the texture, and
threw away the dae file. (And the suggestion to change the units is then probably in the sense of "... maybe then I will see the
geometry").
I can only come up with pretty lame suggestions, as I do not know much about cinema4d or dae files - make sure that your
texture files have not been corrupted somehow (i.e., they should load in some image viewer). Perhaps try to open the .dae
file in a text editor and look for the "<image id=..." entries that should declare your textures - are there any at all (if not, uploading
textures together with the dae file will only confuse shapeways' software), and do they contain the correct file names ?
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75661 is a reply to message #75660 ] Fri, 27 September 2013 16:10 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar soren  is currently offline soren
Messages: 8
Registered: September 2010
Go to all my models
Junior Member
Ok, ive uploaded the files here, and i also tried to open the .dae file in textedit and it seems to know where all the textures are as you can see here:

http://i.imgur.com/DM3WRNn.png

dont mind the red underlines, its just set to danish language.

Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75664 is a reply to message #75661 ] Fri, 27 September 2013 17:04 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar AmLachDesigns  is currently offline AmLachDesigns
Messages: 1246
Registered: September 2011
Go to my shop
Shapie Expert
Hi,

I accessed your file, and when I went to unzip it a message popped up about keeping encryption for folder _MACOSX and demanded a response.

Maybe it is something to do with this? Should it be there at all?
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75665 is a reply to message #75664 ] Fri, 27 September 2013 17:11 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar soren  is currently offline soren
Messages: 8
Registered: September 2010
Go to all my models
Junior Member
Just tried to zip everything with a zip program for mac called 'izip'

this was the new error message:

http://i.imgur.com/tBexLgq.png
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75668 is a reply to message #75665 ] Fri, 27 September 2013 17:30 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar TrainThingz  is currently offline TrainThingz
Messages: 106
Registered: March 2012
Go to my shop
Senior Member
Why are you using a separate .zip program? Your Mac does that natively in the OS:

1) Select both files
2) Right click for menu ([CTRL]-click if you don't have a right-click mouse)
3) Select "Compress 2 items"* option

You're done!

*If you have more than two items selected, the number will be different.

[Updated on: Fri, 27 September 2013 17:55 UTC]

Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75682 is a reply to message #75668 ] Fri, 27 September 2013 20:10 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar mkroeker  is currently offline mkroeker
Messages: 1719
Registered: June 2012
Go to all my models
Shapie Expert
The zip is not the issue - re-packaging without the mac-specific stuff did not help. Currently trying to modify the <library_images> section
to look more like examples on the 'net in case it is a parser problem.
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75692 is a reply to message #75682 ] Fri, 27 September 2013 22:07 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar mkroeker  is currently offline mkroeker
Messages: 1719
Registered: June 2012
Go to all my models
Shapie Expert
Sorry, no luck here. You might want to contact service in the hope that they forward the issue to whoever wrote/acquired the DAE importer.
In the meantime, you could check if your software allows exporting to VRML2 or X3D (it probably does, and the rules for uploading a zipped
archive with the geometry file and textures are the same as for DAE)
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75798 is a reply to message #75692 ] Mon, 30 September 2013 11:03 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar RalphVdB  is currently offline RalphVdB
Messages: 318
Registered: July 2008
Go to my shop
Senior Member
I work here
Hi Guys,

The real reason why this file doesn't upload it because Shapeways only accepts VRML and X3D files with textures. So no Collada files.

Have you seen this tutorial?

https://www.shapeways.com/tutorials/exporting_to_vrml_and_x3 d_for_color_printing

Hope this help you out!

Have a lovely day,
Best Ralph


Shapeways International Customer Service Manager
Re: Problem getting my textures uploaded with my model (using cinema 4d) [message #75799 is a reply to message #75798 ] Mon, 30 September 2013 11:11 UTC Go to previous message
avatar mkroeker  is currently offline mkroeker
Messages: 1719
Registered: June 2012
Go to all my models
Shapie Expert
Umm,. I guess you would know that better than me, but how does this mesh with Bart Veldhuizen's announcement of Collada DAE
support on (June 12 that I already linked to above ?

 
   
Previous Topic:Texture problem
Next Topic:Size of the model

Logo

Hello.

We're sorry to inform you that we no longer support this browser and can't confirm that everything will work as expected. For the best Shapeways experience, please use one of the following browsers:

Click anywhere outside this window to continue.