Our Gift to You: 20% off your own designs in Strong & Flexible Plastic through Dec 23, with promo code MY2014 · details
Home » Community » General Discussion » building a .wrl that works
Search Search  
Show: Today's Messages    Show Polls    Message Navigator
building a .wrl that works [message #65637] Sat, 06 April 2013 21:00 UTC Go to next message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
can anybody find any issue with this wrl that is preventing it from being read properly?

I am at my wit's end.

I have successfully uploaded ONE object *with* colors
I have done nothing differently
I cannot reproduce the success

the attached zip is of a wrl file and includes the one color image it needs
any help would be appreciated

Dave

  • Attachment: _04_.zip
    (Size: 1.54MB, Downloaded 12 time(s))

Re: building a .wrl that works [message #65640 is a reply to message #65637 ] Sat, 06 April 2013 21:48 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
and here is my obj and associated mtl file
also included the color image again

I cannot understand how the software is choking on this simple file

  • Attachment: dolphin_2.zip
    (Size: 1.28MB, Downloaded 10 time(s))

Re: building a .wrl that works [message #65641 is a reply to message #65640 ] Sat, 06 April 2013 21:52 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar mkroeker  is currently offline mkroeker
Messages: 2067
Registered: June 2012
Go to all my models
Shapie Expert
Try removing the drive letter (f:\) from the png file reference in your wrl (using notepad or just any other text editor)
Re: building a .wrl that works [message #65642 is a reply to message #65641 ] Sat, 06 April 2013 22:09 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar stonysmith  is currently offline stonysmith
Messages: 2151
Registered: August 2008
Go to my shop
Shapie Expert
moderator
At lines 132352 132353, there are two commas in a row. I had to remove the f: as @mkroker mentioned above, but I also had to remove one of the commas.

DEF GlobalAmbientLight PointLight {
ambientIntensity 1.0000
color 0.0500 0.0500 0.0500
intensity 0.0 on TRUE
}
,
,

Background {
skyColor [ 0.0000 0.0000 0.0000 ]
}


Patience, Persistance, Politeness - the 3Ps will help us get us to Perfect Printed Products
Re: building a .wrl that works [message #65643 is a reply to message #65642 ] Sat, 06 April 2013 22:36 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
just did both of those deletions
on this even more simpler wrl file

its a ball calling for 'checkers.jpg'

removed the double commas and the f:/

uploaded and nada

still says there is a problem

  • Attachment: ball.zip
    (Size: 20.35KB, Downloaded 10 time(s))

Re: building a .wrl that works [message #65650 is a reply to message #65642 ] Sun, 07 April 2013 00:13 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
thanks
I did both deletions on the dolphin file 02.wrl

took out the extra comma and removed the f:/

uploaded and it still says something's wrong with the file
if I upload the obj, it's fine

I am not doing anything I didn't do before when it actually did work
in fact, the time it did work it had the drive letter and extra comma
??
I can't understand the randomness

Re: building a .wrl that works [message #65651 is a reply to message #65650 ] Sun, 07 April 2013 00:32 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar stonysmith  is currently offline stonysmith
Messages: 2151
Registered: August 2008
Go to my shop
Shapie Expert
moderator
I ran the file thru Meshlab and it simplified the file a bit.. I was then able to upload it successfully.

The Shapeways Developers who deal with VRML files likely won't be available till sometime Monday.. let's see what they have to say.


Note: I changed the colors in your texture file so that things would stand out more.

  • Attachment: ball2.zip
    (Size: 73.33KB, Downloaded 9 time(s))


Patience, Persistance, Politeness - the 3Ps will help us get us to Perfect Printed Products
Re: building a .wrl that works [message #65653 is a reply to message #65651 ] Sun, 07 April 2013 00:44 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
ah excellent!
Thank you !

I just uploaded it, WITH color!, but it only gives me white as a material selection??
Not full color sandstone, which I thought was the only selection color is available in...?

So meshlab preserved the UVs?
Netfabb does not, and it was very disappointing.

Is meshlab a free download?

Re: building a .wrl that works [message #65657 is a reply to message #65653 ] Sun, 07 April 2013 04:02 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar stonysmith  is currently offline stonysmith
Messages: 2151
Registered: August 2008
Go to my shop
Shapie Expert
moderator
Full Color Sandstone has two rules that are blocking you here:

Min Wall Free: 3mm
Min Bounding Box: x+y+z≥75mm

That ball is only 2mm in diameter, so the automated checks probably disqualified it for that printer. Try something a bit larger.

==
Yes, Meshlab is free: http://meshlab.sourceforge.net/

[Updated on: Sun, 07 April 2013 04:04 UTC]


Patience, Persistance, Politeness - the 3Ps will help us get us to Perfect Printed Products
Re: building a .wrl that works [message #65687 is a reply to message #65650 ] Sun, 07 April 2013 18:18 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar giles  is currently offline giles
Messages: 2
Registered: January 1970
Go to my shop
Junior Member
I work here
This file uses something called PROTO's in the VRML spec:

PROTO ball_ObjectProto [ eventIn SFFloat set_fraction ]

In general those are problematic to parse and it seems like something is happening parsing it. It looks like LightWave is trying to make it animatable(it takes a time variable). So perhaps turning off animations in LightWave will make it happier. Maybe the VRML exporter has a "NO PROTO's or No Animations" setting?

My parser is also complaining about this:

DEF MasterFrame_Clock TimeSensor {
startTime 0
loop TRUE stopTime 0
cycleInterval 0.0000
}


Says cycleInterval cannot be 0 in the VRML spec. In theory its ignoring it but figured I'd mention it.


3D Tools Developer
Re: building a .wrl that works [message #65694 is a reply to message #65687 ] Sun, 07 April 2013 19:29 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
thank you very much!
I've also noticed how Lightwave's wrl files are always a bit larger than others.
I find no feature for no-animation, but it may be tied to the frame range.
I'll try 0-0.

I have also tried loading the wrl files into meshlab and accutrans, downloaded both last night.

accutrans allowed me to create a wrl file that embeds the image (very cool!!)
but the file was enormous with an uncompressed image embedded.
The color png was 4096x4096 as well, I simplified an object's multiple maps down to one big atlas UV.
But again I couldn't get the website to read the colors, I'm thinking the site's software needs to find a file path to find the colors.
Or I may have exceeded resolution limitations?
I'm certain there must be a limit, 4K may be too large.

Both Meshlab and Accutrans allowed me to create a x3d file.
I decided to try the x3d format, since it also supports colormaps.

Accutrans wants to create a subdirectory to store a copy of the color png for its exported file.
Shapeways says this isn't allowed, and I couldn't find the option to disable.
I did open the x3d in worpad and deleted the folder name in the file path

I believe the line was:
<ImageTexture url='"\Images-v015_with_textures\uv_image_1.png"'/>

I changed it to:
<ImageTexture url='"single-atlas_.png"'/>

still didn't work. I admit I'm not ver code savvy.

Meshlabs x3d had no image file path to be found.
I'm uploading both in case anybody can point me in the proper direction.
I'm very new to both apps, and their functions in correcting the mesh bugs.

Thanks to all of you in advance
Dave



Re: building a .wrl that works [message #65695 is a reply to message #65694 ] Sun, 07 April 2013 19:32 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
and this is the meshlabs x3d

neither loaded on the site with the colors

Re: building a .wrl that works [message #65696 is a reply to message #65695 ] Sun, 07 April 2013 19:49 UTC Go to previous messageGo to next message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
and just for curiosity sake, if you'd like to check it
this is the huge wrl file with embedded image

and... after opening it just now
I found the hole I couldn't find last night
the baby squirrel not feeding has a mis-booleaned hole where a finger intersects his chest

I hope I just found the final problem with this file, but I doubt it

[Updated on: Fri, 12 April 2013 04:37 UTC]

Re: building a .wrl that works [message #66029 is a reply to message #65657 ] Thu, 11 April 2013 23:02 UTC Go to previous message
avatar DaveMatherly  is currently offline DaveMatherly
Messages: 11
Registered: March 2013
Go to my shop
Junior Member
thank you so much for all your help

So my work flow is to load my wrl (exported from Lightwave)
into Accutrans. I check for holes, and if good, I export from AT a wrl
with the options set to 'partial file path'. THis prevents the drive letter and //

I'm having NO problems having the colors now.
Uploading fine!

It appears my worst problem was LW adding the animation parameters to the wrl file.
Acctrans removes the redundant garbage.


THanks again,
Dave

 
   
Previous Topic:Why is the software saying my model is too small?
Next Topic:I want a clear tinted water-like base, with my full color dolphin tail dancing on top :) ... ?

Logo

Hello.

We're sorry to inform you that we no longer support this browser and can't confirm that everything will work as expected. For the best Shapeways experience, please use one of the following browsers:

Click anywhere outside this window to continue.